Koor

Componisten van eigen bodem in Haarlem

3 september 2017

Van 15 september tot 3 oktober 2017 bruist de Haarlemse binnenstad van muziek tijdens het festival rond twee beroemde Haarlemse musici: Hendrik Andriessen en Albert de Klerk. Op uitnodiging van de Andriessen/DeKlerkstichting zingt Concertkoor Haarlem zingt op zaterdag 23 september werk van beide componisten in de Philharmonie.

The Armed Man van Karl Jenkins, 2016

The Armed Man van Karl Jenkins, 2016

Hendrik Andriessen begon op 21-jarige leeftijd als organist van de St. Josephkerk in de Jansstraat. Na zijn benoeming tot organist/directeur van de kathedraal in Utrecht volgt Albert de Klerk hem op 17-jarige leeftijd op. Beiden zullen uitgroeien tot beroemde organisten/componisten die veel voor de (kerk) muziek van Nederland hebben betekend. Andriessen werd later directeur van het conservatorium Amsterdam en het Koninklijk conservatorium Den Haag.

Albert de Klerk volgde Andriessen op als orgeldocent aan de R.K. Kerkmuziekschool te Utrecht en later kreeg hij een benoeming aan het Amsterdamsch Conservatorium. Intussen was hij - samen met Piet Kee - in 1956 benoemd tot stadsorganist van Haarlem.

Albert de Klerk is ook oprichter van ons koor, onder de naam Koor Katholiek Haarlem, dat hij vijfenveertig jaar lang dirigeerde. Voor het programma zie: www.andriessendeklerkfestival.nl

Weihnachtsoratorium 2015

Weihnachtsoratorium 2015

Van Hendrik Andriessen staat L’histoire de l’enfant de Dieu (1919) op het programma, op de in het Frans vertaalde tekst van Pierre Kemp. Deze Limburgse schrijver ontving o.a. de P.C.Hooftprijs voor zijn oeuvre. De componist noemt het werk een ‘chanson mystique’.
De première was in 1921 in de sociëteit ‘Vereeniging’ aan de Zijlweg in Haarlem o.l.v. Louis Robert. Hij was de orgelleraar van Andriessen en ook degene die in het initiatief nam om het Cavaillé-Collorgel uit het Paleis van Volksvlijt naar de Gemeentelijke Concertzaal in Haarlem te halen. Door de bouw van het Concertgebouw had het Paleis zijn functie als muzikaal centrum verloren. In 1922 ging het in vlammen op, gelukkig stond het orgel toen al in Haarlem. Twee Haarlemse zakenlieden, Bunge en Stoop schonken het aan de gemeente Haarlem, die vervolgens de restauratie op zich nam. Louis Robert herstelde de traditie van de Haarlemse orgelbespelingen. Men hoorde in de St. Bavo de verrassende nieuwe geluiden van de eerste orgelwerken van Hendrik Andriessen. Na Sweelinck was er weer een Nederlandse componist die belangrijke werken voor orgel schreef.*

Van Albert de Klerk zal het ontroerende Stabat Mater (1952) en Laudate Dominum (1944) uitgevoerd worden. De solisten in beide werken zijn Carina Vinke en Falco van Loon, het Nederlands Begeleidingsorkest zal het koor begeleiden. Dit orkest is opgericht onder de naam ‘Orkest Herman Strategier’. In de oorlogsjaren vormde Albert de Klerk met Herman Strategier en Jan Mul het gezelschap ‘Tres Pueri’ - ‘Drie Jongelingen’. Zij componeerden heimelijk de ‘Missa Trium Puerorum’ toen Andriessen in Sint Michelsgestel gevangen zat.

The Armed Man van Karl Jenkins, 2016

The Armed Man van Karl Jenkins, 2016

Organiste Gonny van der Maten zal een nieuwe compositie van Louis Andriessen op het Cavaillé-Collorgel uitvoeren. Het is het eerste werk voor orgel van deze wereldberoemde zoon, een eerbetoon aan zijn vader. De compositie is geschreven op verzoek van de Andriessen/DeKlerkstichting.

Organiste krijgt hiermee een plaats in de geschiedenis van dit beroemde orgel in de Philharmonie die gaat van leraar tot leerling. Deze lijn begint bij Jean-Baptiste de Pauw, die het orgel in het Paleis van Volksvlijt in Amsterdam bespeelde. Zijn leerling was Louis Robert; deze gaf les aan Hendrik Andriessen, die Albert de Klerk in de St.Josepkerk als leerling had.* Gonny van der Maten studeerde cum laude af bij De Klerk aan het conservatorium in Amsterdam, als zijn laatste leerling.
*(Uit ‘Haarlems muziekleven in de loop der tijden’, Jos de Klerk, Tjeenk Willink 1965)

Concertkoor Haarlem is een levendig kwaliteitskoor dat onder leiding van dirigent Ger Vos een grote variëteit aan oratoria uitvoert.
Lees meer over het koor of ga direct naar de actuele agenda