Koor

Concertkoor

De geschiedenis van Concertkoor Haarlem begint in 1946. Ter gelegenheid van de huldiging van monseigneur Huibers, bisschop van Haarlem, wordt Albert de Klerk (1917-1998), dirigent, organist, pianist, componist en zoon van Jos de Klerk (1885-1969, dirigent, fluitist en componist) verzocht voor dit 10-jarig jubileum een groot gelegenheidskoor samen te stellen.

Het is weer vrede, de animo om mee te zingen is enorm en na een zorgvuldige selectie stelt Albert de Klerk een koor samen van 300 zangers en zangeressen. Dit koor zingt onder zijn leiding op 29 april 1946 het Magnificat van Johann Sebastian Bach en de Litaniae Lauretanae van Wolfgang Amadeus Mozart. Het succes is zo groot dat de Katholieke Radio Omroep het concert op 12 mei 1946 uitzendt en er meerdere uitvoeringen volgen.

Het koor heeft zich gevestigd en gaat onder de naam Koor Katholiek Haarlem verder. Met ongeveer 125 zangers en zangeressen slaat het koor een nieuwe weg in ten opzichte van de bestaande Haarlemse oratoriumkoren. Naast bekende oratoria voert het ook minder bekende of vrijwel onbekende werken uit.

Het Noord-Hollands Phiharmonisch Orkest –de voorloper van Het Balletorkest– is de vaste begeleider van het koor en deze concerten worden uitgezonden door de NCRV en de AVRO.

Albert de Klerk heeft het koor 45 jaar geleid als hij in 1991 afscheid neemt. Dirigent en muziekpedagoog Ger Vos neemt de baton van hem over en met zijn aanstelling verzekert het koor zich van voortzetting en uitbreiding van het hoge niveau. Voor het eerst wordt er ook een repetitor aangenomen: organiste en muziekdocente Gonny van der Maten, de laatste orgelleerling van Albert de Klerk die cum laude bij hem afstudeerde.

Op verzoek van de leden verandert de naam ‘Koor Katholiek Haarlem’ in 1999 in de huidige naam: ‘Concertkoor Haarlem’.

Onder leiding van Ger Vos voert het koor prachtige werken op hoog niveau uit van componisten als Mozart, Verdi, Mendelssohn, Brahms en Bach, maar ook van kleinere maar zeer indrukwekkende composities van Andriessen, Boulanger, Tippett en Leenders. De inmiddels meer dan 150 uitvoeringen van Concertkoor Haarlem vinden vanaf 1946 op een paar uitzonderingen na altijd plaats in de huidige Philharmonie, voorheen Gemeentelijke Concertzaal en Concertgebouw Haarlem.

Concertkoor Haarlem repeteert wekelijks onder de professionele en intensieve leiding van Ger Vos. Door zijn veeleisendheid en inzet mag het koor zich meten met het niveau van een goed toonkunstkoor. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bekende solisten en orkesten graag met het koor en deze dirigent samenwerken.

Koordag 2015 in gebouw Zang en Vriendschap

Koordag 2015 in gebouw Zang en Vriendschap