Koor

Dirigent

Bernhard Touwen is koor- en orkestdirigent, pedagoog op beide gebieden en vaste dirigent van Concertkoor Haarlem.

Na zijn pianostudie aan het Rotterdams Conservatorium behaalde Touwen het diploma Uitvoerend Musicus(master) bij de Argentijnse docent Aquiles Delle Vigne. In 2000 sloot hij zijn 2e fasestudie koordirectie zeer succesvol af met het diploma Uitvoerend Musicus, met als bijvak zang. Touwen is dirigent van COV Con Amore in Leiden, Wijks Vocaal en Vocaal ensemble Markant. Met dit laatste koor voert hij in Heusden jaarlijks de Matthäus Passion uit, begeleid door kamerorkest Concerto Brabant waarvan hij sinds 2008 artistiek leider en dirigent is. Ieder jaar vinden onder zijn leiding op 4 mei herdenkingsconcerten plaats met medewerking van solisten van het solisten van het Internationaal Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch.

In december 2009 debuteerde Bernhard Touwen bij het Nederlands Kamerkoor en het Combattimento Consort. Met dit wereldberoemde gezelschap dirigeerde hij een zeer geslaagde uitvoering van het integrale Weihnachtsoratorium in een uitverkochte Grote Kerk te Naarden. ‘Een opmerkelijke prestatie’ aldus Dagblad Trouw.
In juni 2013 mocht Touwen na selectie deelnemen aan de internationale dirigentenmasterclass o.l.v. de beroemde pedagoog Jorma Panula met het Janacek Philharmonic Orchestra. Hij maakte daar grote indruk met zijn interpretatie van o.a. Janaceks Taras Bulba en Brahms’ Tragische Ouverture.
Zijn interpretaties van zowel de barokke werken als de romantische werken worden alom geprezen. Recentelijk ontlokte zijn uitvoering van de 40e symfonie van Mozart veel enthousiaste reacties, evenals dat het geval was bij de even feestelijk als intense uitvoering van de Messiah van Händel. In 2017 dirigeerde hij het Requiem van Verdi evenals de Mariavespers van Monteverdi met groot succes. In 2020 leidde hij de Messiah-dag bij de beroemde Leidse scratchdagen waarbij hij in de Pieterskerk een koor van 900 zangers met orkest op indrukwekkende wijze dirigeerde.

Voor meer informatie zie www.bernhardtouwen.nl

Bernhard Touwen, 2022

Bernhard Touwen, 2022